novenycsere.hu A NÖVÉNYCSERE RENDSZER

Keresés

Szabályzat

Az internetes növénycsere rendszer a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával jött létre.

Általános ismertető a növénycsere rendszerről

Ön a Kertésztek és Kertbarátok Országos Szövetsége által működtetett internetes növénycsere rendszerében van. Rövid regisztráció után feltöltheti eladó növényeinek, növénymagjainak adatlapjait. Itt megadhatja azt is, hogy milyen cserenövények érdeklik. Örülnénk, ha ez az oldal nem elsősorban az eladásra, hanem inkább a cserére koncentrálna, és külön figyelmükbe ajánljuk a karitatív felajánlás lehetőségét. Ennek lényege, hogy olyan magokból, növényekből, melyekből sok példánnyal rendelkezik, kérjük ajánljon fel olyanoknak akik szeretnének belőle, de esetleg megfizetni nem áll módjukban. Ezekre az ingyenes felajánlásokra kérjük olyanok jelentkezzenek (óvodák, iskolák, idős-otthonok, gyerekek, illetve rászorulók), akik valóban nem tudnak csereként mást felajánlani, vagy megvásárolni ezeket. A rendszer így "becsületkasszás" alapon működik, de ha valamely résztvevőkről többször negatív visszajelzést kapunk, azokat törölni fogjuk a felhasználók sorából.
Kérjük, hogy a lehetőség szerint minden növény-adatlaphoz töltsenek fel képet, mert bár ez több munkával jár, oldalunk látványát és használhatóságát is fokozza. Kellemes böngészést kívánunk!

Mire jó ez még?

A kert nem pénzkérdés! Amiből Önnek sok van, másnak az lehet, hogy keresett különlegesség. És fordítva is igaz... Ha növényállományunkat cserével bővítjük, az igen jelentősen kímélheti pénztárcánkat.
A rendszer másik lényege a felajánlás, hogy iskoláknak, idősek otthonának, rászorulóknak tudunk juttatni olyan magokból, növényekből, melyekből sokkal rendelkezünk. A felajánlónak ez nem kerül semmibe (kérjük, hogy a postaköltséget lehetőleg az igénylő állja), és a növény is jobb helyre kerül, mintha kidobnánk a túlszaporulatot.
A növénycsere rendszer arra is alkalmas, hogy ha valakinek nincs saját honlapja itt tartsa nyilván eladó növényeit. Itt ezeket mindig egyszerűen frissítheti, sokak számára szem előtt lesznek, és mivel mód van a rendszeren belül egy felhasználó összes növényeinek listázására, a teljes eladó állomány itt nyilvántartható.

Hasznos dolgok, a használathoz…

Itt gyakran frissülő információkat talál majd, mert a rendszer használatával kapcsolatos problémákra itt hívjuk majd föl a figyelmet. Ha bármilyen hibát tapasztal, kérjük jelezze az nzr(kukac)herbacio.hu címen, hogy javíthassuk. Egy felhasználó 100 növényt tölthet fel. Ha elfelejtette a jelszavát, email címe alapján ideiglenes jelszót email címünkön kérjen. Elsősorban kérjük emailben kérdezzen, de sürgős esetben a rendszer használatáról a 06 30 437-8900 telefonszámon is tanácsot kérhet.

Minimum 1 db növényt fel kell töltenie ahhoz, hogy a többiek számára adatlapja láthatóvá váljon! Csak akkor töltse ki az ingyenes felajánlás részt, ha valóban felajánlaná a növényt ingyen, és ha már elfogyott törölje a hirdetést a kellemetlenségek elkerülése végett. Ha valamit ingyen felajánl, annak ne adjon meg árat! Ha megadott árat, akkor azt a „cserére felajánlom” rovatba tegye, ne az ingyenesbe!
Ha mód van rá pontos latin nevet írjanak a hirdetéshez, mert egy-egy taxonnak rengeteg népi magyar neve lehet, így a keresés leginkább latin néven megy. Ha hibás a latin név nem találja majd a kereső. Ha csak a nemzetségnevet tudja, az is jobb, mint a semmi. Mi próbáljuk pótolgatni ezeket, de ha megugrik a felhasználói szám, erre nem lesz módunk. Ha a magyar nevet beírják a google keresőbe, akkor az első találati oldalon általában kijön a latin név is. Mindenkinek köszönjük, aki használja a rendszert, ezáltal segít nekünk tökéletesíteni azt!!!

Hogyan keressen a rendszerben?

Keresni magyar és latin névre lehet legkonkrétabban. Mivel egy növénynek igen sok népi magyar neve lehet, jobb, ha a keresőfelületre a latin nevet írja be, esetleg a latin nemzetségnevet. Nem biztos, hogy célszerű az egész nevet kiírni, csak egy részét, mert ha a hirdetést feladó hibásan írta a latin nevet, akkor a kereső nem találja meg. Ha a keresőbe a latin névnek csak egy részét írjuk be, akkor még a hibásan írtakra is rátalálhatunk.
Kereshetünk az alapján, hogy magot, hagymát, vagy kész növényt keresünk, csak be kell ikszelni, melyiket. A magok olcsóbbak és a postaköltségük is kevesebb. Ha növényt veszünk, cserélünk, akkor az már készen van, kevesebb gondozást igényel. Szintén ikszeléssel választhatunk, hogy dísz, zöldség, gyümölcs, gyógy, fűszer, vagy egyebet keresünk, akkor a rendszer azokat listázza ki, amit bejelöltünk. Az „egyéb” kategória az lehet növényekkel kapcsolatos dolog: virágcserép, gyógytea…tehát ebbe a kategóriába szinte bármi belefér. Ha mindent beikszelünk a keresési lehetőségeknél, akkor mindent mutat majd a rendszer. Ha rámegyünk egy növény lapjára, ott lesz egy gomb: a hirdető összes növénye. Ez azért jó, mert itt látjuk az adott ember összes növényét, így ha ebből válogatunk, kevesebb lesz a postaköltség, mintha 5-6 felhasználótól választunk, akik az ország 5-6 különböző pontjáról kell küldjék a növényeket.
Itt található két listázási panel, ahol választhatunk pl. ár, latin név, magyar név közül, a másik oldalon „növekvő”, vagy „csökkenő” lehetőségekből. Ha kiválasztjuk, hogy ár és növekvő, akkor ár alapján növekvő sorba rendezi a növényeket a rendszer. Ha latin növekvőt választunk, akkor a latin nevek szerint sorolja abc sorrendben. Latin csökkenőnél szintén abc rendbe teszi, csak visszafelé abc sorba.

Hogyan regisztráljon?

Kattintson a regisztrációs gombra. Értelemszerűen töltse ki az űrlapot. Adatai mellett, ha beállítja, hogy „publikus”, akkor azokat az adatait mindenki látja majd. Ezt az adatlapot körültekintően töltse ki, ügyelve a helyesírásra, mert minden feltöltött növénye fölött ez majd megjelenik. Az adatlap alján írja be az ott látható biztonsági kódot. Ha ezzel megvan, az email címére küldünk egy visszaigazolást, amiben levő linkre kattintva már aktív is a regisztrációja – ezzel ellenőrizzük, hogy saját email címét adta-e meg. A regisztrációs adatait bármikor egyszerűen módosíthatja, amire szükség is van, hiszen ide írhatja be milyen cserenövényt keres. Ha már másik félét keres, azt itt kell módosítani.

Hogyan töltsön fel növényt?

Ha regisztrált és belépett megjelenik a „hirdetést adok fel” gomb. Amíg nincs aktivált (email fiókjából jóváhagyott) regisztrációja, addig ez a gomb, ez a lehetőség nem fog megjelenni a monitorján! Erre kattintva növényeket tölthet fel a rendszerbe. Itt néhány adatot megad: növény latin és magyar neve, darabszám, ár stb. Képet úgy tud feltölteni, hogy a tallózásra kattintva saját számítógépe mapparendszeréből kikeresi azt, majd a rögzítés gombbal feltölti. Rendszerünk automatikusan átméretezi, és állítja a képet megfelelőre, így a képpel nem szükséges semmilyen előkészítést végezni. A kép maximális file mérete 2MB aminek a típusa csak gif, jpg, png lehet.

Mire figyeljen?

A növénycsere rendszer működtetői semmilyen anyagi felelősséget nem vállalnak a működéssel összefüggésben felmerülő esetleges anyagi károkért. A növénycsere rendszer egy fórumot biztosít arra, hogy eladó, cserére, vagy ingyenesen felajánlott növényeit elcserélhesse, értékesíthesse. Az adatlapoknál megadott adatok valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni, így azt sem, hogy mindenki valós címét, telefonszámát, nevét adja e meg. Az eladott növények ellenértékének ki nem fizetésére sincs ráhatásunk, ezért az eladás, csere, falajánlás során kellő óvatossággal járjanak el, hogy ne származzon ebből káruk. Nagy valószínűséggel, „aki a virágot szereti rossz ember nem lehet”, tehát nem valószínű, hogy bárki is csalási szándékkal regisztrál a oldalra, de az óvatosság nem árt a fizetési és cserefeltételek kialakításakor!

Hasznos időtöltést kívánunk!

Ötletgazda: Nagy Z. Róbert, Programozták: Rybka Roland, Pellei László

Üzemeltető: Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége, www.kertszovetseg.net

thumbimages/thumbs/4.jpgthumbimages/thumbs/54.jpgthumbimages/thumbs/72.jpgthumbimages/thumbs/96.jpgthumbimages/thumbs/14.jpg
novenycsere.hu Copyright © 2019. Minden jog fenntartva.